ПОЧЕТНА Recezija Knjige VIII САБОР СЕДМИ САБОР САМАРЏИЋИ У ВЕЛИКОМ РАТУ
ПОЧЕТНА
ПОЧЕТНА ПРИСТУПНИЦА ПРОШЛОСТ КРИВОШИЈА ПОЧЕЦИ САБОРОВАЊА ПЛАН АКТИВНОСТИ УДРУЖЕЊА КАРАКТЕРИСТИКЕ САМАРЏИЋА РОДОСЛОВ VIII САБОР VII САБОР ГАЛЕРИЈА


СЕДМИ САБОР

БРАТСТВА САМАРЏИЋА

Драга браћо и сестре,

Драги наши Самарџићи,


Обавештавамо Вас да  је седми Сабор братства

Самарџића одржан дана

09.08.2014. године на Кривошијама

Видео снимци са седмог сабора на yuotubeкод цркве на Драгаљу.

Седми сабор браственика Самарџића који је одржан на Драгаљу у подножју Црквица у Републици Црној Гори је још један скуп браственика који ће се памтити  и препричавати до наредног сабора.

   Саборовање Самарџића  постала је традиција која окупља све браственике, људе добре воље који подржавају манифестацију а на овом седмом сабору који ће остати забележен по  броју присутне омладине (по слободној процени било је више омладине од браственика старије генерације). Та чињеница је управо гаранција да пионири овог братсвовања нису улудо трошили енергију и почетнички ентузијазам да окупе браственике са свих крајева света где живе Самарџићи.  У очима Самарџића они су били и остали легенде које посебно треба истицати у свакој прилици, а да умеју и сами да се доказују је и гест пионира окупљања Самарџића, Милан Самарџић који је у поодмаклим осамдесетим годинама смогао снаге и свим браственицима отпевао једну песму по свом избору.   Хвала ти  Милане. Свако од присутних био би срећан и пресећан да има част да присуствује саборима које је иницирао давних седамдесетих година прошлог века.  

   Присуство све већег броја омладине  идеју саборовања враћа на сцену живота братства јачом и виталнијом него што је икад до сад била. Ово је седми сабор по реду али први на којем је било више омладине. Управо та чињеница охрабрује организаторе саборовања да наставе утабаним стазама и да кроз рад брастава у Републици Србији, Републици Српској и Републици Црној Гори  омасове чланство управо омладином јер они су наша будућност а убрзо и носиоци идеја и организације будућег саборовања.

     Оно што краси седми сабор је чињеница да се браственици истог рода по трећи пут састају на месту свог порекла на територији некадашње кнежевине Кривошија и на месту порекла свог родоначелника Саве Самарџића који је свим братвеницима подарио презиме које нас све чини поносним на њега. Тим презименом нас је све задужио и задужује и хвала Богу да се тај број све више увећава. Ми потомци Саве Самарџића не знамо какав је био наш родоначелник. Оно што знамо је то какви смо ми као његови потомци, а Самарџићи потомци Саве Самарџића су исти без обзира где живе, да ли се међусобно срећни, да ли се вековима нису срели, али зато када се сретну  врло добро препознају карактер  који им је оставио Саво. Карактер Самарџића је она нит  која их повезује и која је препознатљива кроз особине гостопримства,  истрајности, карактерном односу према свакој изговореној речи и израженој бризи према својим ближњим , према пореклу и према свом окружењу ма где да живе. Имајући у виду управо ове особине браственици када се састану на сабору па још на извору свог родоначелника  осећају се присно , узвишено, поносно и скоро нестварно у односу на новопрокламоне егоистичне  вредности. Бити Самарџић на Драгаљу је неописива част, понос  а сам осећај да прошетамо  заједно на месту где је давне 1570 године шетао наш родоначелник који нам је дао презиме је осећај који је тешко описти а и када би успео то би било половично јер се осећај описивањем само дотакне.

     Kао закључак изнео би лични став и препоручио, замолио и апеловао на све браственике да и у будуће одржавају и распламсавају искру браствовања као аманет нашим прецима који су најзаслужнији  што се ми овако лепо и свечано окупљамо.

И на крају  мисао Светог Симеуна : „Ваша крв у вама није ваша , то је крв ваших предака коју су је дали вама да је пренесете вашем  потомству“.


Август 2014. Године
Зоран Самарџић

samardzicbgd@gmail.com